Nokian Tyres Lämnar Ryssland och Investerar i Rumänien

Nokian Tyres meddelade i slutet av oktober 2022 att bolaget säljer sin affärsverksamhet i Ryssland till Tatneft PJSC för ett skuldfritt pris på 400 miljoner euro. Nokian Tyres gick in på den ryska marknaden år 2005 och år 2021 tillverkades 80 procent av bolagets personbilsdäck i Ryssland. Marknaderna i Asien och Ryssland stod för 20 procent av omsättningen före Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Trots förlusterna som reträtten ger upphov till har Nokian Tyres en soliditet på drygt 60 procent som gör det möjligt att investera i nya produktions- och testanläggningar. Bolaget meddelade i mitten av november 2022 om beslutet att bygga en fabrik för produktion av personbilsdäck i Rumänien. Sammanlagt investerar Nokian Tyres cirka 650 miljoner euro i fabriken och den beräknade produktionsmängden är sex miljoner däck per år.

Fabriken i Rumänien är klar för kommersiell tillverkning i början av 2025. Nokian Tyres ökar sin produktion i Finland och USA för att kompensera för bortfallet efter att bolaget sålt sin verksamhet i Ryssland. Nokian Tyres valde enligt vd Jukka Moisio att bygga fabriken i Rumänien eftersom landet ligger nära marknaderna i Centraleuropa.

Vinterdäcken står för 62 procent av Nokian Tyres 2021 försäljning. Bolaget driver sedan 1986 världens största testcenter för vinterdäck i Ivalo i norra Finland. Testcentret är 700 hektar stort och de 30 testbanorna har en sammanlagd längd på 100 kilometer. Temperaturen kan variera med upp till 40 grader under ett dygn och antalet dagar med minusgrader uppgår till cirka 200 per år. Det är orsaken till att testcentret fått namnet White Hell.

”Drygt hälften av Nokian Tyres budget för produktutveckling används för att testa produkterna och den viktigaste anläggningen för att testa alla egenskaper för vinterdäck är White Hell”, säger Matti Suuripää som är chef för testcentret i Ivalo.

Site Footer