Tavallisen venäläisen reagointi

Kirjoittaja: Suomalainen Ukki, 86v.

”Venäläinen reagoi vasta silloin, kun ukkonen jyrähtää ja salama on jo iskenyt.”

Tämä suomalaisen kaukopartiomiehen sanonta tuli mieleeni, kun ajattelen Venäjän nykyistä tilannetta. Hänen äitinsä oli venäläinen ja isä osittain suomalainen. Hän oli käynyt koulunsa suomalaisessa Viipurissa ja taistellut neuvostoliittolaisia vastaan sodassa, ja elänyt sodan jälkeen mielenkiintoisen elämän Suomessa ja Neuvostoliitossa.

Äidiltään hän oli oppinut venäjän kielen. Isältään käsityksen venäläisestä kansanluonteesta. Tämän ystäväni, sotainvalidin kanssa kävin useita kertoja silloisessa Leningradissa. Hänen avullaan opin lisää neuvostoihmisten mentaliteetista ja venäläisistä.

Kysyin ystävältäni, mitä tuo lause tarkoittaa. Hän selitti, että tavallinen venäläinen ei uskalla ja osaa varautua ukkoseen ja salaman iskuun, koska hän ei pysty ajattelemaan sen aiheuttamaa tuhoa. Venäläinen uskoo kohtaloonsa. Ei käsitä, että vaara voidaan välttää suojautumalla etukäteen. Venäläinen reagoi vasta silloin, kun salama on iskenyt ja tilanne on ohi.

Tällä perusteella olen ajatellut nykyistä tilannetta, ja miten Putinin valtaannousu on ollut mahdollinen. Nykyiset tietämättömyyteen ahdistetut venäläiset ovat antaneet Putinin pelottelulla rakentaa itselleen vankilan, josta ei näytä olevan ulospääsyä. Sieltä pääsevät karkaamaan vain ne, jotka tietävät mitä maailmalla tosiasiassa tapahtuu. Nyt Pietarista Suomeen tulevat junat ovat jo täynnä, mutta sinne on vain harvoja menijöitä. Jokainen voi itse miettiä, mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu.

Ei kannata panikoitua. Kannattaa muistaa, että Totuus on ensimmäinen uhri, kun sota alkaa.

Tilanteeseen voi kuitenkin varautua etukäteen täällä Suomessa ja etenkin Venäjällä, kun se on vielä mahdollista. Jokainen Putinia pelännyt venäläinen voi ajatella, miten heidät mahdollisesti otetaan vastaan, kun he jyrähdyksen jälkeen pakenevat.

Selvää on, että vastaanotto on erilainen, kun niillä ukrainalailla, jotka nyt pakenevat Venäjän nykyisten hallitsijoiden aloittamaa sotaa. Tämä sota todennäköisesti voitetaan enemmän todellisuuteen perustuvalla informaatiolla kuin päättömillä valheilla.

Tämän alussa mainitun lauseen sanonutta ystävääni saan kiittää monista venäläisistä tuttavista, joita hänen kauttaan tapasin. En tiedä missä ja millaisessa tilanteessa he nykyään ovat. Toivon kuitenkin edes heidän jälkeläistensä saavan joskus nauttia Venäjästä, jota ei ole luotu pelottelulla, valheilla ja Potemkinin kulisseilla.

 

Site Footer